Czy wskazane jest zainwestować w piec konwekcyjny?

Aranżując wyposażenie kuchni gastronomicznej prawdopodobnie staniemy przed problemem, który piec przetestuje się najlepiej. To właśnie od jego funkcjonalności w przeważającej mierze zależy wygoda i zdolność produkcyjna trybu pracy.

Istotne jest, żeby w trakcie zakupu nie inspirować się wyłącznie niską ceną. Lepiej zakupić jednokrotnie, a porządnie. Jeśli nie mamy budżetu na oryginalny piec właściwej jakości, to powinniśmy przemyśleć nabycie używanego.

Funkcjonalność pieca gastronomicznego

Sprzęt gastronomiczny powinnien być po pierwsze dobrze dopasowany do charakteru naszej działalności. Ogół zależy od tego, które dania będziemy preparować naszym klientom. Fundamentalne jest to, by piec zapewniał złożoną obróbkę.
Dobrą alternatywą jest piec konwekcyjny, który uchodzi za jeden z najefektywniejszych modeli. Tego typu wyposażenie zapewne zadowoli oczekiwania nawet bardzo wymagających osób. Ich zaspokojeniem są piece konwekcyjno parowe, jakie stanowią perfekcyjne wyjście dla średniej i dużej gastronomii. Po pierwsze jest to kategoria pieca, jaki pozwala m.in. na wypiekanie, blanszowanie, grillowanie, smażenie, bądź odgrzewanie. Jest to kombinacja różnych wyposażeń, dzięki czemu zdołamy używać go do rozmaitych działań. Nie potrzebujemy inwestować np. w uzupełniający grill, przez co zmniejszymy koszty. Poza tym zaoszczędzimy przestrzeń w kuchni.

Ekonomiczne wykorzystywanie pieca gastronomicznego

Zakup pieca nie jest wyłącznym wydatkiem. Ważne jest to, aby był to sprzęt ekonomiczny w korzystaniu. Piece konwekcyjno parowe zużywają niemal dwa razy mniej energii, aniżeli piece tradycyjne. Wypływa to z faktu, że model ten szybko uzyskuje konieczną temperaturę, natomiast okres obróbki znacząco się skraca.
Trzeba także mieć na uwadze, iż piec konwekcyjno parowy zużywa także o wiele mniejszą część wody, aniżeli kotły. Plusem jest także to, że przygotowując posiłki oszczędzamy czas. Możemy jednocześnie piec kilka różnych posiłków, gdyż zapachy nie przechodzą od siebie. Nakład pracy również będzie o sporo niższy.

Zobacz też:
piece konwekcyjno parowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *