Kuchnia jest niezwykle ważnym, jeśli nie najważniejszym, pomieszczeniem w lokalu. Kuchnia ma dospełnienia nieco wielce ważnych misji. Po pierwsze powinna być praktyczna a także użyteczna, musi przecież spełniać zadania, do których jest określona. Jest to jednak zarówno lokalizacja, w którym lokatorzy przebywają sporo czasu, wobec tego musi byćporządnie oraz wygodnie zaopatrzone, tak żeby mieszkańcy czuli się w nim komfortowo.

Czym kierować się wybierając przybory AGD do pomieszczenia kuchennego?

Wyposażenie kuchni ma wysoką istotność na dobrą organizację pracy lokatorów. W jaki sposób w związku z tym je odpowiednio wybrać?
* Po pierwsze sprzęty powinnny być w taki sposób dostosowane, aby harmonizowały z meblami, kolorem przewodnim oraz odcieniami podłogi.
* Po drugie najpoprawniej jeszcze przed zakupem mebli zadecydować czy zamówić AGD wolnostojące, bądź do zabudowy. Możliwości rozwiązania należy zaadaptować do swoich standardów, warunków finansowych i szansy realizacji.
* Przed zamówieniem przyrządów AGD powinno się zaznajomić się z rekomendacjami innych klientów, ponieważ wyższa cena nie każdorazowo konotuje lepszą jakość sprzętów.
* Powinno się zainwestować w akcesoria posiadające długoterminową gwarancję.
* Zakupując sprzęt kuchenny warto dobrać je do potrzeb swojej rodziny (np. dla licznej rodzinypotrzebna byłaby większa lodówka).


Luksus używania arozlokowanie sprzętów AGD.

Aby ułatwić sobie korzystanie ze narzędzi kuchennych, należałoby zastanowić się nad poprawnym ich rozstawieniem. Nie jest to bezproblemowe wyzwanie. Trzeba jednak posiadać wiedzę, iż w pomieszczeniach kuchennych przebiegają trzy partie:
– prymarna – z chłodziarką i szafkami – przeznaczona do gromadzenia akcesorii kuchennych,
– następna do przygotowania jedzenia na blacie w niewielkiej odległości od zlewozmywaku,
– trzecia odpowiadająca pracom z obróbką termiczną (kuchnia elektryczna czy też gazowa, piekarnik, itp.).

W jaki sposób rozmieścić najważniejsze urządzenia w kuchni?



* W najwyższym stopniu optymalnym rozstawieniem kluczowych przyrządów, a więc chłodzarki, kuchenki elektrycznej albo gazowej a także zlewozmywaka, nie patrząc na poierzchnię lokalu, jest obrys trójkąta. Wskazane jest pamiętać, aby pomiędzy tymi przyrządami były zachowane odpowiednie odległości, co zależeć będzie odprzestrzenności kuchni. Więc np. dystans pomiędzy zlewem i kuchenką elektryczną albo gazową nie powinna stanowić mniej niż 80 cm. W żadnym wariancie zlewozmywak nie powinien wprost sąsiadować z płytą grzewczą.
* Chłodziarkę najlepiej umieścić obok drzwi.
* Warto też pomyśleć nad umiejscowieniem dla piekarnika do zabudowy, przetestuje się on bezbłędnie zakładając, że nie będziemy musieli się do niego zniżać podczas każdego wstawiania czy wyjmowaniu ciasta.
* Znaczące jest, żeby nie lokować w tej samej linii piekarnika a także płyty indukcyjnej, ponieważ wysoka temperatura pracujących w tym samym czasie przyrządów może doprowadzić do uszkodzenia. Położenie sprzętów wobec siebie posiada wprawdzie funkcję nie tylko zapewnienia wygody, ale także bezpieczeństwa.

Jeśli chcesz poznać pełną gamę nowoczenych produktów, z którymi bez kłopotów urządzisz swoją kuchnię, zerkinj na: kuchnie gazowe wolnostojące

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *